Beskrivelse
Navn | Banyuls Roudoulére |
Årgang | 2019 |
Vinhus | Domaine de la Casa Blanca |
Distrikt | Languedoc-Roussillon-Banyuls |
Land | Frankrig |
Druer | Grenache noir og ganske lidt Greanche gris |
vol. | 75 cl. |
Alkohol | 16,5% |
Egetræslagret | 12 mdr. på store gamle franske tønder |
Udbytte | 20 hl/ha |
Gemmes | 10-15 år |
Servering | 10-12 °C, åbnet kan flasken holde sig 10-15 dage på køl. |
Mad | Ost Blåskimmeloste, bløde rødkitoste Dessert Ris á la mande, marcipan, nøddekager, chokolade, brownies og chokoladetærter, hindbær sorbet, frugttærter |
Total forkælelse vinen dufter af tobak, mandel, peber, hindbær, kvæde, honning, nougat, kirsebær frugt … listen er uendelig, vinen er blød og levende i teksturen, den lever længe i munden. En rigtig lækker dessert vin. Kan også drikkes som aperitif. Vinen er knapt så potent som Banyuls Pineil fra samme ejendom.
I nærheden af Spanien ligger distriktet Collioure/Banyuls på terrasser med mere end 40% hældning. Domaine de la Casa Blanca er et af de ældste domainer i Banyuls, grundlagt i 1886. Ejendommen var ret stor i starten, men blev betydelig mindre efter 2. verdenskrig.
Den er aktuelt på 8 Hektar, hvilket svarer til en produktion på 15.000-20.000 flasker.
I 1983 overtog Allan Soufflet, som ellers var jurist i det nordlige Frankrig, familiens ejendom og ændrede derved totalt livsstil.
Soufflet indgik i 1989 et samarbejde med Laurent Escapa, indfødt fra Banyuls.
Hervé Levano kom til samarbejdet i 1999. Levano er fra Paris men har gennem hele hans liv holdt ferier i Banyuls. Levano har studeret hav økologi og arbejdet nogle år for et Parisisk videnskabs magasin.Lavano flyttede permanent til Banyuls i 2000 for at arbejde i Domaine de la Casa Blanca.
Allan Soufflet gik i 2004 på pension, hvorefter Levano købte hans part af Domainet, som nu ejes i et samarbejde med Laurent Escapa.
På Vinmarkerne er ikke brugt kunstgødning siden 1990, og ingen kemisk sygdoms bekæmpelses midler siden 2002. Der bruges kun sulfater og nogen gange kobber for behandling af planterne. Gødningen er udelukkende økologisk kompost.
De bruger muldyr til kultivering af de svært fremkommelige marker for at undgå brugen af herbicider.
Byen Banyuls er en yndig malerisk fiskerby lige syd for Collioure med et vildt landskab, nær den spanske grænse. Banyuls stejle vinmarker strækker sig ud over skiferterrasser op ad de solbeskinnede bjergskråninger ud mod middelhavet.
Især Banyuls er ved at vinde frem som en forholdsvis eksklusiv dessertvin. Den kan ligesom portvin fås i ældre og vellagrede udgaver. Denne appellation står nok for de dybeste og mørkeste Vin Doux Naturel vine som Frankrig kan byde på.
Vin Doux Naturel er dessertvine fremstillet efter en metode, hvor vinens naturlige gæring standses ved tilsætning af druesprit. Herved beholder mosten noget af druens naturlige sukkerindhold – vinen bliver naturligt sød – og alkoholprocenten stiger selvfølgelig. (Portvin fremstilles på samme måde, men kaldes selvfølgelig ikke Vin Doux.) Banyuls findes i mange stilarter – og priser – fra unge frugtige vine uden fadlagring til store ædle Grand Cru (For at en Banyuls kan kaldes Grand Cru skal den indeholde mindst 75% Grenache) vine lagret på ældgamle fade i hektoliterklassen.
De Banyuls-vine, der benævnes “Rimage”, som den vi forhandler, gæres i et iltfrit miljø, som Portos Vintage, for at bevare deres friske smag, struktur og koncentrationen af frugtaromaer.
Smagstypen i en ung frugtig Banyuls kan være noget med blommer, figner, mørk chokolade og nelliker. De gamle fadlagrede vine minder mere om en stor ædel tawny-portvin.
Banyuls holder en lavere alkoholprocent – ca. 16% – mod portvins 20%. Det giver dem en uimodståelig lethed kombineret med stor smagsfylde.
Vinstokkene står alle op af stejle skråninger hvor kun menneske og dyr kan færdes. Ydelsen er lille, så koncentrationen er stor – og det smages tydeligt. Druerne angribes ikke af den ædle råddenskab, og plukkes sent. Vinmarkerne der er anlagt i terrasser, har meget sparsom jord, og efter regnskyl bliver jorden omhyggeligt bragt tilbage til vinstokkene.
Vinen kaldes ofte for “Frankrigs svar på portvinen”. Den stilles efter et par dages maceration til gæring, og i mange tilfælde lagres den udendørs i store tønder året rundt. Den får her rancio-effekten der vil sige, at det restsukker der er tilbage i vinen efter gæring bliver brændt af solens varme, og giver en helt speciel smag til vinen. Den endelige smag bærer præg af blommer, rosiner og mild chokolade. Vores Banyuls er ikke fremstillet efter denne metode.
Banyuls er ret sjældne vine på det danske marked.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.